Unanimitat política a favor de les exportacions en la indústria agroalimentària

2/04/2019
  • Logos partits polítics

Representants de PP, PSOE, Ciutadans i Podem han coincidit en la seva disposició per prendre mesures de cara a la propera legislatura per afavorir que la indústria agroalimentària augmenti les seves exportacions, i han destacat el paper del sector per frenar la sagnia poblacional en l'àmbit rural.
Portaveus dels quatre grans partits amb presència al Parlament han escoltat, a menys d'un mes per a les eleccions generals, les demandes dels fabricants d'aliments i begudes en el marc d'una jornada organitzada per la patronal del sector (FIAB), durant la qual també han exposat alguns dels seus projectes.
Des FIAB han demanat als partits una política harmonitzada per fomentar una alimentació saludable, la unitat de mercat -evitant que algunes comunitats autònomes imposin impostos específics, per exemple-, un major equilibri fiscal, suports a la competitivitat i la innovació, així com a la internacionalització.
De forma més concreta, han reclamat endurir i donar publicitat a les sancions per violar la Llei de la Cadena, regular com a França la venda a pèrdues, evitar l ' "alarma social injustificada" que causen les informacions que qüestionen al sector, comptar amb una fiscalitat "més favorable" i reduir les traves burocràtiques.
En aquest sentit, la diputada del PP Carmen Quintanilla ha reconegut que precisament la burocràcia "moltes vegades limita la sortida a l'exterior de productes espanyols amb facilitat", i ha avançat que la seva formació pretén crear una "finestreta única centralitzada" per corregir aquesta situació.
Des del PSOE, Alejandro Alonso ha admès que cal "fer un esforç de simplificació" i ha advocat perquè hi hagi "una sola unitat responsable de tots els tràmits" vinculats amb l'exportació agroalimentària, a més de recordar que actualment les competències són compartides entre els ministeris d'Agricultura, Indústria i Sanitat, al que se sumen les comunitats.
Del costat de Unides Podem, Fernando Fernández ha incidit que l'exportació -actualment es ven fora prop del 30% de tot el que produeix la indústria agroalimentària espanyola-és "fonamental" per al desenvolupament d'aquest sector estratègic, i ha apostat per establir normes que afavoreixin un comerç internacional "més just".
Per Ciutadans, José María Rabade ha donat suport que hi hagi "fons potents" per a la internacionalització i ha instat el sector a treballar en favor de la sostenibilitat per tenir "un caràcter diferenciat" enfront dels seus competidors en un context en què el consumidor cada vegada té més en compte aquest tipus de compromisos.
Al llarg del debat, tant el PP com Ciutadans han avançat que portaran al seu programa electoral plans estratègics específics per al sector agroalimentari.
A més, Podem pretén impulsar una llei sobre el dret humà a l'alimentació i mesures fiscals per a "desincentivar" el consum d'aliments "menys saludables", i el PSOE ha advertit que si la venda a pèrdues no es regula correctament a nivell comunitari, "haurà de ser el Parlament espanyol el que ho impulsi".
Quintanilla (PP) ha destacat el "gran èxit" que va suposar la Llei de la Cadena -un instrument lloat per totes les formacions-, però també ha reconegut "errors" en la Llei de Representativitat Agrària -que advocava per unes eleccions al camp que no s'han produït- i el "fracàs" de la Llei de Titularitat Compartida malgrat la seva importància contra la despoblació.
El socialista Alejandro Alonso ha exalçat a les empreses de la indústria agroalimentària per "no deslocalitzar" i ser una eina clau en fixar població en l'àmbit rural, on es viu un problema "brutal" per la marxa de "més gent que en els anys 60 ".
Fernando Fernández (Podem) també ha fet referència a aquesta connexió amb el territori, i José María Rabade (Ciutadans) ha ressaltat que l'èxit d'aquesta indústria depèn de "la supervivència de l'Espanya rural".

Font: EFEAGRO

Arxiu

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals