La sequera amenaça seriosament al camp.

20/04/2017
  • Sequera

El camp espanyol està en estat d'alerta a causa de la sequera, en un moment clau per a les campanyes. La falta de pluges inquieta a agricultors i ramaders de gairebé tot el país, segons han declarat representants de Asaja, COAG i UPA.
El president de Asaja, Pedro Barat, ha assenyalat que existeix “preocupació màxima” en gairebé totes les autonomies, com Extremadura, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Andalusia o Aragó, per la falta de precipitacions, que ha provocat la manca d'aigua en els pantans.
Barat ha advertit dels possibles efectes sobre els cereals d'hivern -especialment a Castella i Lleó, on es va acusar dolenta nascencia primer i ara es marceixen per calor- i les pastures, més encara quan “les previsions meteorològiques no són gens positives”.
També ha expressat la seva preocupació per l'evolució dels cultius llenyosos i pel que pugui passar en les properes setmanes amb el vinyer i el olivar de secà, és a dir, els que no tenen accés al regadiu.
Hi ha una alarma especial a Castella i Lleó, on l'Aliança UPA-COAG ha demanat a la Junta que declari “zona catastròfica” en els llocs on s'hagi perdut collita a causa de la sequera.
El secretari general d'UPA-Palència, Domiciano Pastor, ha declarat que la producció de cereal i colza en els terrenys de secà d'àmplies zones de Castella i Lleó s'ha perdut i que, en el cas del regadiu, els agricultors “han deixat de sembrar milers d'hectàrees” de blat de moro, remolatxa o alfals.
“La situació és preocupant, un desastre absolut, no s'ha conegut abans un any així”, segons Pastor. “És el moment que les Administracions donin respostes”.
Segons UPA , molts agricultors podrien tenir “ingressos zero”, al no haver pogut sembrar.
Pastor ha afegit que la sequera perjudicarà a “centenars de milers d'hectàrees”, perquè es produeix en una època que ha definit com la “clau” de les campanyes (juntament amb maig), després de citar el cas de Palència, on ha xifrat en 7.500 ocupacions els perjudicats.
UPA-COAG a Castella i Lleó ha al·ludit a problemes per a la ramaderia extensiva, per la falta d'aigua i pastures.
En el sud-est (Almeria, Murcia o Alacant), els cultius amb amenaça “més imminent” són també els de cereals, segons el president de COAG-Murcia, Miguel Padilla, qui ha remarcat que la conjuntura es tornarà “molt crítica” per al secà si no plou en els propers cinc o sis dies.
Si continua la situació climàtica, ha apuntat Padilla, els problemes que ara afecten al gra podrien estendre's a l'ametller i a l'oliver.
Dins de les hortalisses, ha ressaltat que també s'ha produït un “col·lapse al mercat” per coincidència de productes com a bròcoli, a causa de diferències en un parell de setmanes respecte al calendari habitual. Aquesta situació contrasta amb la falta de producte de fa un parell de setmanes i provoca els consegüents problemes comercials.
 

Font: EFEAGRO

Arxiu

2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals