Els europeus malgasten el 20% dels aliments.

30/05/2017
  • Food waste

El ple del Parlament Europeu ha demanat mesures perquè es redueixi a la meitat el desaprofitament alimentari en la Unió Europea, atès que cada dia es tira a les escombraries el 20% del que es produeix.

Es tractaria de retallar, almenys a la meitat, els 88 milions de tones d'aliments que la Unió Europea malgasta anualment. Per reduir aquest desaprofitament els eurodiputats consideren vital eliminar la confusió que tenen molts europeus amb les etiquetes de “consum preferent”, que permet consumir aquest aliment sense riscos i “data de caducitat”.

En aquesta labor, els eurodiputats criden a involucrar-se a les autoritats nacionals i els operadors del sector alimentari. Segons un Eurobaròmetre de 2015, l'etiquetatge es coneix “escassament” pels consumidors. Així, solament el 47% coneixia realment el significat de “consum preferent” i el 40% el de “consumir abans de”. Així mateix, demanen a la Comissió Europea que proposi modificar la normativa europea sobre IVA per autoritzar exempcions fiscals a la donació d'aliments.

El major malbaratament d'aliments es produeix a Holanda (541 kg per persona a l'any) i Bèlgica (345 kg) mentre que al costat contrari, se situen Eslovènia (72 kg), Malta i Romania (76 kg). Espanya se situa per sota de la mitjana comunitària, amb 135 kg de menjar tirat a les escombraries per persona i any.

La ponent del text, la socialista hongaresa Biljana Borzan, va destacar al debat previ al vot que, “als països desenvolupats, el menjar es malgasta principalment al final de la cadena, en la distribució i el consum”. “Fan falta esforços de responsabilitat coordinada tant d'etiquetatge com de divulgació del seu significat”, va assenyalar.

Així mateix, va subratllar durant la seva intervenció la necessitat d'establir una legislació fiscal per a les donacions de menjar en la UE que porti a “reduir el desaprofitament, i augmentar el bon ús de grans volums d'aliments” que acaben en les escombraries i no en menjadors socials perquè és més barat.

Segons dades del PE de 2014, 55 milions de persones, és a dir, un 9,6% de la població de la UE, no podien pagar un menjar de qualitat si més no cada dos dies. D'altra banda, el text del PE va recordar que la producció i eliminació d'aquests aliments provoca l'emissió 170 milions de tones de CO2 i requereix l'ús de 261 milions de tones de recursos.

Font: EFEAGRO

Arxiu

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals