El MAPA imposa 257 sancions per incomplir la Llei de la Cadena Alimentària

20/07/2020
  • Logo AICA

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) ha imposat, en el primer semestre de l'any, un total de 257 sancions per un valor pròxim a 323.000 euros, segons l'Informe d'Activitat Inspectora i de control de l'Agència d'Informació i Control Alimentaris (AICA) presentat el passat 16 de juliol. De les sancions imposades, més de la meitat, amb un 64% s'han correspost al sector hortofructícola, seguida per l'oli d'oliva, amb el 19,5% i pel carni, amb el 9,3%.

El secretari general d'Agricultura i Alimentació, Fernando Miranda, ha presidit el Consell Assessor de AICA, organisme adscrit al MAPA, en el qual s'ha informat sobre l'activitat de AICA a data 30 de juny de 2020. Miranda ha recordat que les bones relacions de la cadena són un tema crucial per al futur i la sostenibilitat del sector agroalimentari. AICA compleix una labor fonamental en controlar a tots els agents de la cadena alimentària i proposar sancions a aquells que incompleixen les normatives.

Des de 2014 s'han dictat 2.169 infraccions amb sanció. Els sectors amb major nombre d'incompliments han estat el sector de fruites i hortalisses (985), el lacti (325), el sector vitivinícola (261) i l'oleícola (201). El motiu més freqüent de sanció és l'incompliment dels terminis de pagament (47%), seguit per aspectes com no incloure tots els extrems en els contractes (31%) i l'absència de contractes (19%). En el primer semestre de 2020 s'han realitzat grans avanços en la millora de les relacions comercials en la cadena alimentària per a dotar de major transparència la formació de preus, ha assenyalat Miranda.

La directora de AICA, Gema Hernández, ha destacat que, en aquest semestre, després de l'aprovació al febrer del Reial decret llei 5/2020, l'Agència ha introduït en la seva labor de control els canvis legislatius de la norma com, per exemple, el fet que, per primera vegada, es tinguin en compte els costos de producció en la compravenda de productes agraris. Ha brindat el seu suport al sector per a informar sobre aquests canvis i ha creat un nou formulari de denúncies més intuïtiu i fàcil, que es pot emplenar des de la mateixa pàgina web de la AICA.

Entre gener i juny de 2020, a conseqüència de 65 inspeccions d'ofici realitzades per AICA, s'han controlat un total de 404 relacions comercials entre operadors de la cadena alimentària, la major part en el sector de l'oli d'oliva (151), seguida per l'hortofructícola (126), pel lacti (82) i pel sector carni (45). El nombre d'inspeccions des de la creació de AICA al gener de 2014 i fins al 30 de juny de 2020, ha estat de 4.329 inspeccions, destacant les 1.470 en el sector de fruites i hortalisses, 795 en el sector vitivinícola, 791 en el lacti, 595 en el sector oleícola, 125 en els cereals i 417 en el sector carni.

Hernández ha destacat el treball de l'Agència en la seva labor de vigilància per a evitar els desequilibris entre els operadors que intervenen en les relacions comercials en la cadena alimentària i lluitar contra les pràctiques comercials abusives. El nombre de denúncies presentades davant AICA en 2020 ha estat de 33 realitzades, sobretot, per organitzacions i associacions (14), així com per la indústria (13). A més, la majoria d'aquestes denúncies han tingut com a objecte el sector lacti (14) i l'hortofructícola (11). En aquests més de 6 anys d'activitat, han estat 326 denúncies, entre elles 127 en el sector lacti, 89, en fruites i hortalisses, 37, en el sector oleícola, i 40, en el sector vitivinícola.

AICA és un organisme autònom, adscrit al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, creat mitjançant la Llei 12/2013, de 2 d'agost, de mesures per a millorar el funcionament de la cadena alimentària, amb l'objectiu de controlar el compliment de la mateixa pel que fa a les relacions comercials entre els operadors. L'activitat de control que exerceix l'Agència es realitza quan aquesta rep una denúncia per incompliments a la Llei de la Cadena Alimentària i mitjançant inspeccions d'ofici. AICA inicia i instrueix el procediment sancionador corresponent en cas de detectar algun incompliment.

Font: Agència d'Informació i Control Alimentaris (AICA).

Arxiu

2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals