Les organitzacions agràries demanen al MAPA un pla de suport als viticultors.

17/09/2020
  • Vinyes

Les organitzacions agràries Asaja, COAG i UPA, des de la sectorial del vi, han emès un comunicat conjunt en què asseguren que "s'uneixen per exigir el compliment de la Llei de cadena alimentària en el sector del vi" i que reclamaran un pla de suport urgent a l'Administració. Les seves peticions es dirigeixen d'una banda cap als cellerers, pels preus en origen i, de l'altra, als governs central i autonòmics.
Pel que fa als compradors de raïm, consideren que "alguns cellers estan actuant amb coaccions i de forma deslleial, obligant a productor a manifestar expressament que no ven el raïm a un preu inferior als seus propis costos de producció", el que han qualificat de "pràctica immoral i il·legal".
D'acord amb les seves dades, s'estan pagant preus "fins a un 30% inferiors als de l'any passat" sense "causes que justifiquin aquesta caiguda", ja que es preveu una campanya menor, al voltant dels 41-43 milions d'hectolitres.
Pel que fa a les administracions, des Asaja, COAG i UPA reclamen diferents mesures, que s'han recollit en un document i que es relacionen amb que es "clarifiqui com determinar els costos de producció que el preu ha de cobrir" i que hi hagi més controls de l'AICA per verificar el compliment de la llei de la cadena.
A més, sol·liciten que Executiu i autonomies destinin "fons específics per a salvar al sector de el vi", com han fet països competidors; que hi hagi ajudes europees de mínims, a ser factibles en temps de crisi; que els agricultors rebin ajudes dels fons per la crisi de la COVID-19 i que s'elevin les prestacions víniques a el 15%, davant el 10% actual a les mesures de retirada.

FONT: EFEAGRO
Imatge lliure de drets d'autor sota Creative Commons CC0.

Arxiu

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals