El ministre d'Agricultura inaugura Fruit Attraction 2020.

6/10/2020
  • Logo fruit atraction

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha inaugurat avui la Fira Fruit Attraction 2020, que en aquesta edició se celebra en format virtual, cosa que per al ministre demostra com el sector hortofructícola espanyol respon als reptes als quals ens enfrontem actualment, com ja va fer durant el confinament al garantir el subministrament de fruites i verdures fresques a la població.
Segons ha destacat, el sector de les fruites i hortalisses compta amb professionals alineats amb la innovació, que saben aprofitar les oportunitats que ofereixen les noves tecnologies. Es tracta d'un sector que ha sabut mantenir la seva competitivitat en els últims anys per consolidar-se com el sector agrari més rellevant d'Espanya, amb un valor en origen de més de 17.000 milions d'euros, incloent flors i plantes. Aquest sector suma un terç del valor de tota la producció agrària i gairebé la meitat de la producció vegetal d'Espanya.
També ha posat en relleu la clara vocació exportadora d'aquest sector. Espanya manté la primera posició en producció de fruites i hortalisses de la Unió Europea i la tercera del món, i és la segona potència exportadora mundial en valor, després dels Estats Units.
A més, el 50% de la seva producció està en mans del voltant de 540 organitzacions de productors, juntament amb 10.000 operadors, entre centrals de manipulat, subhastes i comercialitzadores.
Planas també ha destacat la importància del moviment cooperatiu en aquest sector. Així, el 24% de les cooperatives agroalimentàries d'Espanya es dedica a el sector hortofructícola. Amb un 29% del volum de facturació del total nacional, es converteix en el primer sector en facturació de les cooperatives agroalimentàries.
Així mateix, el ministre ha valorat el rellevant augment de les compres de fruites i hortalisses fresques durant el confinament, el que demostra una evolució positiva cap a pautes de consum saludables i d'aliments de temporada. Per això, ha animat a seguir treballant per consolidar aquests hàbits alimentaris sans i aconseguir que es valori adequadament la riquesa i varietat de la producció hortofructícola nacional.
Planas ha fet referència als suports oferts a determinats subsectors, com el de la flor tallada, afectats per la pandèmia. D'aquesta manera, es va aconseguir una major flexibilitat i un major nivell de cofinançament de la UE a la línia específica d'ajuts per a aquest sector. També es van poder beneficiar de les mesures extraordinàries que el Govern va posar en marxa per a tots els sectors, per exemple per avals.
En aquest sentit, el ministre ha anunciat que el Govern aprovarà en breu un reial decret d'ajudes al sector de la flor tallada, com ja es va fer amb sectors especialment afectats per la pandèmia, com l'oví i cabrum o els productes de l'ibèric. També està previst l'inici d'una campanya de promoció per incentivar la venda de flors i plantes ornamentals.
D'altra banda, ha ofert el suport de Govern per crear interprofessionals sòlides i organitzacions ben dimensionades, per guanyar en capacitat negociadora i maximitzar l'ús de fons comunitaris.
El president de FEPEX i del Comitè Organitzador de la fira, Jorge Brotons, ha ressaltat que la Covid ha impedit la celebració presencial de l'edició del 2020 i ha obligat a reinventar-se, des del punt de vista firal, amb Fruit Attraction LIVEConnect. FEPEX aposta per la continuïtat de la fira presencial, per això ja estan fixades les dates per a la propera edició, del 5 al 7 d'octubre de 2021. No obstant això, amb l'ànim de no parar i en línia amb el sentir del sector que no s'atura, s'ha posat en marxa la nova plataforma, com un nou instrument de treball.
Així mateix, el director d'IFEMA, Eduardo López Portes, ha destacat que LIVEConnect permetrà crear una xarxa social especialitzada en el sector de fruites i hortalisses, generant milers de noves oportunitats de compravenda entre traiders de tot el món, apuntat a més que el model es repetirà en altres fires.
I el director de l'Fruit Attraction, Raúl Calleja, ha destacat que la plataforma ja està activa amb 500 empreses de 24 països. Comptarà també amb innombrables webinar i sessions al llarg de tot el mes d'octubre.

Font: agronegocios.es

Arxiu

2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals