S'implanta l'impost a les begudes ensucrades a Catalunya.

2/05/2017
  • Refrescs

Des de l'1 de maig està vigent a Catalunya un impost a les begudes ensucrades. La mesura busca desincentivar el consum, seguint recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). No obstant això els crítics consideren que es tracta solament d'una mesura recaptatòria.
Aquest impost afecta als refrescs, begudes de nèctar de fruites, begudes esportives, begudes de te i cafè, begudes energètiques, llets endolcides, begudes alternatives de la llet, batuts i begudes de llet amb suc de fruita, begudes vegetals i aigües saborizadas.
Les begudes que tinguin entre 5 i 8 grams per cada 100 mil·lilitres es taxaran amb 0,08 cèntims d'euro per litre. Les que tinguin més sucre suportaran una taxa de 0,12 cèntims per litre. Així, en les begudes més dolces el preu podria pujar en 24 cèntims en el seu format familiar (2 litres).
S'aplicarà sobre les persones físiques o jurídiques que adquireixin begudes ensucrades i les posin a la disposició del consumidor final. Com la mesura busca desincentivar el consum, la idea és que es noti en el preu final. Una pujada que farà pensar al comprador dues vegades abans de gastar. L'impost, així, ha de repercutir-se sobre el consumidor final. Segons afirma AECOC, l'associació d'empreses de fabricants i distribuïdors, es donaran pujades d'entre el 8% i el 50% en el preu del producte.
En la setmana prèvia a l'entrada en vigor de la taxa, grans cadenes han anat informant als consumidors de quant pujarien les begudes.
La Generalitat preveu tancar el primer any de l'impost amb una recaptació de 30,98 milions, si ben el càlcul està fet amb la previsió que entrés en vigor l'1 d'abril, no l'1 de maig com finalment ha succeït. L'estimació per a un any complet ascendeix a 41,3 milions d'euros.
A l'espera de veure els resultats que ofereix l'experiència de Catalunya i si el Govern central mou fitxa en aquest sentit, diverses organitzacions mèdiques han posat sobre la taula projectes no centrats a pujar els impostos, però sí a avisar al consumidor amb detall sobre els components dels productes que adquireix. És el cas de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (semFYC), que ha proposat afegir un «semàfor nutricional» en l'empaquetat d'aliments. Les calories, els sucres, els greixos saturats i la sal anirien acompanyades d'un color en funció de la seva quantitat: verd –contingut baix–, groc –mitjà– i vermell – alt–. Pel que fa al sucre, la quantitat considerada saludable pels metges de família se situa en els 6,75 grams, mentre que dels 18 grams per a dalt podria considerar-se «alt». Perquè ens puguem fer una idea, una llauna d'un refresc de cua estàndard conté uns 35 grams de sucre.

Arxiu

2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals