Canvis en la Llei de la cadena alimentària.

27/02/2020
  • Consell de ministres

El Consell de Ministres va aprovar el passat 25 de febrer un Reial Decret pel qual s'adopten determinades mesures urgents per garantir uns preus justos als agricultors i ramaders que cobreixin els preus de producció, a el temps que eliminarà la venda a pèrdues.
El Reial Decret per modificar la Llei de la cadena alimentària contempla com a principal novetat obligar que cada operador aboni a l'immediatament anterior un preu igual o superior a el cost de producció del producte.
Així mateix, es preveu que l'operador que realitzi la venda final del producte a el consumidor pugui repercutir a cap dels operadors anteriors el seu risc empresarial derivat de la seva política comercial en matèria de preus oferts a el públic.
Així mateix, avançant-se a l'exigència de l'actual normativa europea en la matèria, es preveu la publicitat de les infraccions greus i molt greus, amb fins dissuasoris però també punitius.
En el cas de les sancions que imposi l'Administració General de l'Estat, aquesta publicitat es donarà per mitjà de la pàgina web de el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
També es preveu com a novetat destacada la inclusió de el cost de producció en el preu com a element mínim dels contractes.
En la Llei originària es té en compte en la composició de l'preu, el conjunt de factors objectius, verificables, no manipulables que han de ser expressament establerts en el contracte, si bé no inclou expressament un factor que es considera essencial per a determinació com és el cost de producció.
Per tal d'assegurar el compliment d'aquestes premisses, la norma incorpora una llista exemplificativa d'elements a considerar per a les explotacions agràries -com ara llavors, fertilitzants, pesticides, energia o maquinària- i índexs que, entre d'altres, puguin emprar-se per assegurar aquesta objectivitat en la seva determinació, com els publicats pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
Així mateix, la norma recull una fiscalitat més fraccionada en els pagaments dels joves agricultors per les ajudes de la Política Agrícola Comuna (PAC), que ara podran abonar en quatre anys.
En conseqüència, s'adapta la normativa de l'IRPF per permetre en aquest supòsit a l'igual que ja succeeix en altres anàlegs, tributar en diversos exercicis.
Es tracta d'una mesura que, sent els seus efectes molt rellevants, té cost zero per a les arques públiques ja que permet el pagament de l'impost al llarg de les anualitats d'execució de les ajudes, sense disminuir el volum final d'ingressos públics però acomodant-lo a el marc temporal en què es rep l'ajut.

Font: Europa Press

Arxiu

2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals