Objectius de la FAO per 2030: acabar amb la fam i la pobresa rural.

7/06/2017
  • Fam

Eradicar la fam i la pobresa rural són dues de les metes claus de l'organització de Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) proposats en l'àmbit internacional per 2030.
Segons la FAO, al món es produeixen suficients aliments per donar menjar a tota la població, però un de cada nou habitants del planeta encara passa gana, amb 800 milions de persones que pateixen fam crònica. Aquesta situació s'explica pel malbaratament d'almenys un terç del total d'aliments que es produeixen al món, però també per la falta d'accés a aliments de les poblacions pobres, i l'escassa disponibilitat en situacions de crisi climàtica, política o econòmica.
La FAO adverteix que el 80% de les persones extremadament pobres (que viuen amb menys d'1,25 dòlars al dia) viu en àrees rurals, de manera que un primer pas és dotar aquestes comunitats de majors capacitats per abandonar la pobresa. Una d'aquestes estratègies és diversificar l'economia en les àrees rurals, de manera que estigui lligada no només a la producció agrícola i ramadera, sinó també a altres àmbits que puguin generar valor afegit, com el turisme rural.
La FAO fa èmfasi a més en la construcció de polítiques públiques específiques per a aquests sectors, atès que les persones en extrema pobresa necessiten una protecció social que els empari i els permeti afrontar els canvis ràpids ambientals, econòmics o polítics. Un d'aquests sistemes de protecció són les transferències monetàries condicionades, que permeten que els petits productors agrícoles, en tenir un horitzó de major estabilitat econòmica en els seus ingressos, puguin arriscar-se amb altres projectes productius i obtenir resultats positius. Altres estratègies són la diversificació de cultius o les assegurances climàtiques, que ajuden els petits agricultors a resistir els efectes del canvi climàtic, cada vegada més freqüents i intensos.
El canvi climàtic és un dels principals reptes de la FAO de cara a 2030, juntament amb la "doble càrrega de malnutrició", un fenomen que consisteix que, mentre part de la població no té garantit l'accés als requeriments mínims d'alimentació per a una vida sana, una altra part de la població està afectada per excés de pes i obesitat.
L'educació alimentària és primordial per a enfrontar els problemes de nutrició, d'aquí els programes que diversos estats llatinoamericans posseeixen per comprar als productors de l'agricultura familiar aliments sans amb els quals elaborar el menjar a les escoles. Segons la FAO, el 80% de la producció agrícola a Amèrica Llatina correspon a l'agricultura familiar, que genera el 50% dels llocs de treball rurals.

Font: EFEAGRO

Arxiu

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals