Espanya demana canvis en l'aplicació de la PAC i en el FEMP

23/03/2020
  • Luis Planas

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, va enviar  el divendres passat 20 de març una carta de resposta al comissari d'Agricultura, Janusz Wojciechowski, per a indicar-li la necessitat d'adoptar canvis significatius en els reglaments d'aplicació de la Política Agrària Comuna (PAC), perquè agricultors i ramaders “no es vegin perjudicats doblement per aquesta crisi sanitària”.

Adverteix que, en molts casos, la situació actual impediria el pagament de les ajudes de la PAC, si s'ha de complir tota la normativa establerta per a un any normal.

“Molts agricultors, ramaders i empreses agroalimentàries, no podran complir amb els requisits i compromisos, en alentir-se o fins i tot detenir-se l'activitat econòmica ordinària”, segons el ministre.

La rapidesa en l'evolució de la pandèmia internacional del Covid-19 en tota la Unió Europea requereix de l'adopció de mesures immediates i eficaces per a fer front a aquesta situació “per a tots inèdita”, ja que “les circumstàncies extraordinàries que concorren constitueixen, sens dubte, una crisi sanitària sense precedents”, apunta el ministre.

Davant aquesta excepcional i crítica situació, els compromisos vinculats a la PAC, tant per als beneficiaris de les ajudes com per als Estats membres, seran “difícils de complir en una circumstància de força major com en la que ens trobem”, destaca el ministre.

La setmana vinent està prevista la celebració del Consell de Ministres d'Agricultura i de Pesca a Brussel·les per videoconferència. Un dels assumptes prioritaris serà abordar l'estat de situació dels sectors i com minimitzar l'impacte en aquests.

En la seva missiva, Planas explica que, encara que el sector agroalimentari en el seu conjunt manté la seva activitat, el tancament de la restauració fora de la llar, l'alentiment del comerç, tant a nivell intern com internacional i el canvi de pautes de consum de la població confinada en els seus domicilis, “estan començant a ocasionar desequilibris a les conseqüències dels quals hem d'anticipar-nos”.

“Confio que el debat que mantindrem la setmana que ve tots els Estats membres entorn d'aquest greu problema ens ajudi a trobar solucions amb les quals puguem ajudar als nostres ciutadans al més aviat possible”, segons el ministre.

El ministre d'Agricultura, Luis Planas, va enviar també una altra carta al comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevičius, per a realitzar una modificació temporal del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) que permetin ajudar al sector pesquer i aqüícola davant la situació generada pel Covid-19.

Entre elles, el ministre proposa incloure la raó de salut pública en l'àmbit de les parades temporals, que s'han de circumscriure al període de durada de la crisi, recuperar les ajudes a l'emmagatzematge durant el període d'aquesta crisi fins a la recuperació de preus i vendes, incorporar ajudes a l'aqüicultura per raons de salut pública, així com establir mecanismes ràpids i simplificats de modificació dels programes operatius, igual que criteris flexibles de transferència i ús d'aquest finançament.

En aquest sentit, i davant la caiguda de la demanda de peix a conseqüència del tancament de restaurants i establiments hostalers, el ministre ha demanat ampliar el percentatge del 10% de la quota assignada a Espanya enguany perquè es pugui traslladar al següent.

“És a les nostres mans assegurar que el FEMP es constitueixi com un instrument estratègic que permeti, al sector i a la societat en general, trobar una solució a la greu crisi a la qual avui ens enfrontem”, va afegir el ministre.

Font: AGRONEGOCIOS.

Arxiu

2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals