Entre un 24 i un 40% menys d'aigua a Espanya a finals de segle.

22/02/2019
  • Canal de riego

Segons dades de l'Cedex, a Espanya es produirà una reducció hídrica d'entre un 24 i un 40% a finals de segle, segons les zones més crítiques. El secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, va recordar aquesta dada en el Fòrum de l'Aigua organitzat pel grup Vocento i el diari ABC a Madrid, al qual han assistit representants del PSOE, PP, Podem i Vox, així com de les Confederacions de regants i del món acadèmic.

Morán ha assenyalat que els estudis de Cedex ja posen de manifest la gravetat dels problemes de l'aigua, que es corroboren amb diversos informes científics i del Panell Internacional del Canvi Climàtic (IPCC) en relació als "efectes devastadors" per a algunes zones -una d'elles el Mediterrani- d'arribar a una pujada de dos graus al planeta.

"Afrontem una nova realitat de país", ha assenyalat Morán, i ha afegit que d'aquí la necessitat d ' "una transició ecològica justa que redueixi els efectes del canvi climàtic".

Espanya afronta "un nou escenari hidrològic", per això "el Govern ha elaborat un Llibre Verd de l'aigua", en el qual es recull la política del recurs per al que es necessita el consens de tots i de tots els territoris que "fixin uns límits justos ".

En el document, ha explicat el secretari d'Estat, es remarca la importància del desenvolupament tecnològic com a eina per a adaptació al canvi climàtic.

Segons Morán, en el recent Fòrum Econòmic de Davos (Suïssa), es van catalogar en agenda els grans riscos mundials i un d'ells és el tema de l'aigua i el recurs hídric.

Entre les solucions plantejades, una de les més importants va ser el desenvolupament tecnològic, ha manifestat, i ha afegit que en les "dues últimes dècades l'internet de les coses (IdC)" ha canviat la gestió de l'aigua ", perquè ha permès la captació d'informació per a una millor gestió, la presa de decisions, la fixació de costos i l'optimització de la qualitat del recurs.

Els representants del PP i de Vox han defensat el manteniment del transvasament del Tajo-Segura sense reducció d'aportacions i la inversió en infraestructures que garanteixin el subministrament urbà i agrícola.

El PSOE i Podem han enfocat el problema més en els efectes del canvi climàtic per la reducció del flux en les capçaleres de les conques donants, i han defensat les dessalinitzadores i els embassaments.

Els representants dels regants han advocat per augmentar les inversions en infraestructures, moltes de les quals daten de fa més de quaranta anys i la no ingerència dels canvis de govern en la presa de decisions per al sector.

Font: EFEAGRO

Arxiu

2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals