El ministre Planas anuncia la creació d'una taula de diàleg agrari.

4/02/2020
  • Ministre Luis Planas

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha convocat una taula de diàleg per avui dilluns 3 de febrer a la tarda amb els dirigents de les organitzacions agràries Asaja, COAG i UPA, convocants de les manifestacions de protesta "Agricultors a el límit ". Planas ha dit que el Govern acudirà "amb voluntat certa" de buscar solucions mitjançant "el diàleg i la concertació", a l'anunciar la convocatòria en una roda de premsa que va tenir lloc dissabte passat a la seu ministerial.
El ministre ha reconegut que les organitzacions agràries "han plantejat una sèrie de temes que són de preocupació", com la discussió en curs per a la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) europea de 2021 a 2027, els preus en el sector agroalimentari, els acords comercials amb països tercers que ofereixen -ha dit- tant possibilitats com alguns inconvenients, i l'augment de l'salari mínim interprofessional (SMI).
Segons el parer de el ministre, són assumptes dels quals no partiran "de zero", perquè ja han estat objecte de consideració i diàleg amb les organitzacions agràries i que han de seguir sent-ho, per la qual cosa el dilluns s'espera que puguin definir un calendari per a nous trobades i un programa de treball amb l'estructura i la manera per a ulteriors reunions. Planas ha indicat que els manifestants "han volgut enviar un missatge a el conjunt de la societat" que demanen tant una millor retribució econòmica com una millor consideració social, i que volen "ser escoltats" en aquest sentit pel Govern. UPA, COAG i Asaja van considerar aquest divendres que havia estat "un èxit" la primera setmana de protestes, amb 14 manifestacions en 5 comunitats autònomes, i van confirmar noves concentracions per aquest proper dilluns a Santander, dimarts a Toledo i dimecres a Madrid, entre altres previstes.
La preocupació en el sector, segons ha assenyalat el ministre, és generalitzada en tots els sectors i territoris, encara que hi ha alguns "particularment afectats", com l'oli d'oliva, la fruita d'os o l'horticultura d'hivernacle. Planas ha indicat que aquest dissabte ha conversat telefònicament amb el ministre francès i la ministra alemanya en la matèria per compartir els enfocaments, perquè els problemes de el sector primari necessiten solucions "a nivell europeu i a nivell espanyol". En la reunió que ha convocat per dilluns "no hi ha un tabú" per parlar de la repercussió de les pujades de l'SMI, ha indicat Planas, qui, tot i això, creu que "és un pas endavant des del punt de vista social i econòmic "que cal donar" en un país modern i avançat "com és Espanya.
Planas també ha indicat que dijous que ve presidirà una reunió sectorial d'l'oli d'oliva, amb el mateix "esperit de diàleg".
Font: EFEAGRO

Arxiu

2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals