El Govern, amb l'agricultura familiar.

29/06/2018
  • Luis Planas

El nou ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, defensa l'agricultura familiar perquè "no només és produir aliments", sinó també "capacitat de mantenir el territori rural, els seus valors naturals i el seu procés de conservació".
Així ho ha indicat durant l'acte de cloenda de la presentació del 25 Anuari de la Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA), on va ressaltar la importància d'aquest model d'agricultura per frenar la progressiva despoblació que pateix Espanya, amb territoris de menys de 8 habitants per quilòmetre quadrat.
El ministre creu que cal tenir molta cura amb aquest fenomen i lluitar contra ell per "tenir cura Espanya, el medi natural i, sobretot, a les dones i els homes que viuen als pobles". Una despoblació que, segons el ministre, es distribueix de manera "desigual des d'un punt de vista generacional, perquè només un 6% dels agricultors té menys de 35 anys i cada vegada hi ha més homes i menys dones". el ministre, però, considera que el Govern i la UE poden canviar les coses, treballant en això.
Sobre la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC), demana més fons per assegurar el relleu generacional encara que matisa que per acabar amb aquest problema també cal aportar assessorament, acompanyament i presència als que vulguin dedicar-se a aquest sector.
En la seva intervenció, també s'ha referit breument a les "guerres comercials" al mercat internacional, amb productes agroalimentaris de per mig, un fet que li sembla terrible i sobre el que veu convenient actuar.
El secretari general d'UPA, Lorenzo Ramos, va demandar, en la seva intervenció durant la cloenda de l'acte, que no hagi retallades pressupostàries en la reforma de la PAC i que si els països tenen que aporten una mica més del seu Producte Interior Brut als fons comunitaris, ho facin. Ramos ha donat suport que la nova PAC estableixi uns sostres màxims d'ajudes i que els fons es reparteixin favorablement entre tots els sectors productius.
Per la seva banda, el secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, ha assegurat que la PAC és un dels "elements vertebradors més importants de la UE, i que no es pot veure com una despesa sinó com una inversió pública de futur". Ha remarcat que l'actual Govern té el repte que els productors rebin preus justos en origen i de reequilibrar el valor entre les baules de la cadena alimentària, actualment en mans d'uns gegants que ho monopolitzen tot i generen els preus de venda.

Font: EFEAGRO.

Arxiu

2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals