El Congrés estudiarà mesures per proveir mà d'obra a camp.

23/04/2020
  • Recollida de maduixes

El ple de Congrés tramitarà com a projecte de Llei per procediment d'urgència el Reial Decret amb mesures per cobrir el dèficit de mà d'obra que pateix el camp davant la impossibilitat de portar a estrangers que cobreixin les campanyes hortofructícoles a causa de la pandèmia del coronavirus.

Els grups parlamentaris comptaran ara amb un termini, més  abreujat del normal, per poder aportar esmenes al text aprovat per l'Executiu. Aquest tipus de tramitació ha comptat amb el vot a favor de 184 diputats, 160 en contra i sis abstencions. Prèviament, va ser sotmès a votació la convalidació de el Reial Decret, que ha sortit endavant amb 258 vots favorables, un en contra i 91 abstencions.

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha valorat el text com una "bona mesura de política laboral "que, no obstant això, estarà sotmesa a "pròrrogues i ajustos. si cal". Segons el ministre, a dia d'avui "no hi ha cap problema" de mà d'obra a les finques, però "hi ha preocupació" per a les que van a començar. El Govern "és sensible a aquestes necessitats" i "tenim temps "per actuar, ha assenyalat.

Els beneficiaris, segons Planas, seran els aturats, que fins i tot podran simultaniejar de manera "extraordinària" el seu subsidi amb un jornal a prop dels seus municipis, o els temporers estrangers legals, els empresaris agrícoles que necessiten mà d'obra i els ciutadans. El ministre ha remarcat que el contingut legal és compatible amb la recerca d'altres solucions a les zones afectades per aquesta falta d'operaris, que es calcula entre 75.000 i 80.000 jornalers.

La vigència de Reial Decret serà fins al 30 de juny, però ha matisat que "està obert" a una "reconsideració" d'aquesta data en les "pròximes setmanes", en cas que fos necessari. Planas ha valorat el treball de el sector agroalimentari per assegurar el proveïment durant aquesta pandèmia i ha recordat que la Comissió Europea adoptarà en els pròxims dies programes de suport a mercats agraris, flexibilització en les regles de competències i ajudes per a l'emmagatzematge privat. Estima que les mesures no estan "resultant adequades, com s'esperava ".

Font: EFEAGRO

Arxiu

2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals