La balança comercial alimentària creix un 24,3% fins a febrer.

27/04/2017
  • Fletxa ascendent

El superàvit de la balança comercial alimentària, de begudes i tabac va pujar en els dos primers mesos de 2017 un 24,3% respecte al mateix període de 2016 després de situar-se en 2.258,5 milions d'euros, segons l'últim Informe Mensual de Comerç Exterior del Ministeri d'Economia i Competitivitat.
Les exportacions del sector alimentari van contribuir positivament (2,3 punts) en la balança comercial espanyola, que va augmentar no obstant això el seu dèficit un 38,4%, fins als -5.740,7 milions d'euros en aquest mateix període de gener-febrer.
Les exportacions totals espanyoles van marcar “un nou màxim històric” (43.516 milions d'euros, +12,6%) mentre que les importacions van sumar 49.256 milions (+15,1%) amb el que la taxa de cobertura (exportacions sobre importacions) es va situar en el 88,3%, enfront del 90,3% que s'anotava fa un any.
Les exportacions alimentàries que més van créixer en els dos primers mesos d'aquest exercici van ser les d'olis i grasses (860,4 milions d'euros, +39,5%), un sector que també va liderar el creixement en importacions (458,7 milions d'euros, +37,3%), per la qual cosa el seu saldo comercial es va situar en 401,7 milions (+42,1%).
La categoria de fruites, hortalisses i llegums segueix abanderant l'exportació alimentària (3.394 milions d'euros, +11,3%) i es consolida com el tercer sector econòmic espanyol en l'exterior -el 17,4% del total-, tan sol superat per l'automòbil (5.505 milions) i el de “altres béns d'equip” (3.706 milions). El superàvit hortofrutícola i de llegums (2.494 milions, +16,4%) és el major després del de l'automòbil, gràcies a que les importacions en aquest sector van baixar a 899,7 milions d'euros (-0,8%).
En productes cárnicos, les exportacions (1.038 milions, +18,2%) i les importacions (325,2 milions, +0,7%) van fixar el superàvit comercial en 713,4 milions d'euros (+21,9%).
El segment de sucre, cafè i cacau és el negoci alimentari que augmenta més el seu dèficit comercial (51,6%) al gener i febrer (-291,9 milions d'euros a causa de l'increment del 22,7% de la importació, seguit del de productes pesquers, el saldo comercial dels quals negatiu creix un 19,9% i se situa en -519 milions d'euros.
Espanya també registra un augment del dèficit en la balança comercial de làctics i ous (-69,7 milions, un 9,7% major).
En la categoria de begudes, el saldo és positiu en 330,5 milions d'euros (+10,8%), mentre que en “altres aliments” és negatiu (-587,7 milions) però millora la seva balança comercial un 4%.
Solament al febrer, el sector d'alimentació, begudes i tabac va exportar per valor de 3.830 milions (+9,3% respecte al mateix mes de 2016), enfront d'unes importacions de 2.587 milions (+1,6%), la qual cosa va fixar el saldo comercial mensual en 1.243 milions (+29,8%).

Font: AGRONEGOCIOS

Arxiu

2019
2018
2017
2016