El "blockchain" arriba al sector alimentari.

6/03/2018
  • Blockchain

La tecnologia "blockchain", o de cadena de blocs, pot ser clau per evitar les pèrdues milionàries innecessàries que es registren cada vegada que es produeix una alerta alimentària o perquè els tràmits administratius en els ports retarden els vaixells carregats amb productes peribles.
És una de les aplicacions del blockchain. "Imagina't quan hi ha un brot de qualsevol cosa. La quantitat de milions de dòlars que s'han de destruir de menjar. Cal llençar els productes de tots els camions, en totes les botigues, en totes les distribucions, pels últims tres mesos ", destaca el director mundial de Solucions i Estratègies de la divisió consultoria d'IBM, Jesús Mantes.
Aquestes pèrdues poden evitar-se amb blockchain, una tecnologia amb la qual es pot saber, un per un i "amb una certesa al cent per cent", quin producte pots tirar i quin pot consumir-se, assegura.
Això es deu al fet que, amb el blockchain, hi ha un codi únic per a totes les transaccions que s'efectuïn, totalment immutable, en el qual es registren totes les dades necessàries del producte, com la seva procedència, quan va ser recol·lectat, si té totes les certificacions sanitàries i per on ha passat fins arribar al supermercat.
IBM, de fet, ja ha implementat un projecte per a l'ús d'aquesta tecnologia en seguretat alimentària als EUA, al costat de la cadena de supermercats Walmart, centrat en fruita, de manera que el consumidor simplement amb una aplicació mòbil pot saber "a tretze segons "on es va conrear el mànec que està comprant, quin dia va ser recol·lectat i per on ha passat fins arribar a la botiga.
La companyia nord-americana també acaba d'aliar-se amb Maersk i han creat una aliança d'empreses (filial conjunta) per estendre l'ús de blockchain al transport marítim amb l'objectiu de reduir els tràmits en aquest comerç i, de passada, els costos. I amb blockchain això podria canviar, ja que permet una certificació instantània i immutable, el que alleugeriria els processos. "Moltes vegades, només la paperassa de les fronteres fa que els vaixells carregats de contenidors estiguin al port esperant 3, 4 o 5 dies. Imagina't si porten productes peribles. Hi ha pèrdues milionàries a l'any de productes peribles que cal tirar per la paperassa en els ports ", assegura Mantes.
Són només dos exemples dels molts casos d'ús que pot tenir blockchain en el món empresarial, en opinió del consultor cap d'IBM, per a qui "qualsevol indústria que requereixi intermediaris per certificar coses, serà impactada" i que aquesta tecnologia serà per el món de les transaccions "el que internet va ser per al món de la informació".

Font: EFEAGRO

Arxiu

2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals