Insuficient i injusta retallada de la PAC, segons Arancha González

19/02/2020
  • Camp

La ministra espanyola d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya, ha considerat aquest dilluns "insuficient en la seva ambició" i "injusta en el seu repartiment" l'última proposta per al pressupost de la Unió Europea 2021-2027, que planteja retallades a la Política Agrícola Comuna (PAC). "Des del nostre punt de vista és per ara insuficient per aconseguir un consens", va resumir González Laya davant la premsa a la seva arribada a un Consell de ministres d'Exteriors de la UE. La proposta de pressupost que debatran els líders comunitaris en la seva cimera de dijous vinent planteja una dotació de 1,09 bilions d'euros, el 1,07% de la renda nacional bruta conjunta, i introdueix retallades en les partides de cohesió i la PAC.

Elaborada pel president de el Consell Europeu, Charles Michel, la proposta és només lleugerament superior a la plantejada per Finlàndia a finals de 2019, durant la seva presidència de la UE, que va ser rebutjada pels Estats membres. "Primer, és insuficient en la seva ambició, ens sembla que si volem ser més geopolítics també hem de reflectir-ho en el pressupost", ha indicat González Laya. En segon lloc, va dir que "és injusta en el seu repartiment; pensem que no acaba de resoldre els problemes de divergència dins de la Unió Europea que han ocorregut des de la crisi del 2008". "I sobretot", va continuar la ministra espanyola, "no reconeix el paper de l'agricultura com a element de cohesió i com un element fonamental per a la transició ecològica". En concret, la proposta preveu una dotació de 329.300 milions d'euros per a la PAC per als propers set anys, un 13,9% inferior als 382.500 milions que es destinen en el marc 2014-2020.

Dins de la política agrària, els pagaments directes als agricultors ascendeixen a 256.700 milions d'euros, per sota dels 285.700 milions d'el pressupost actual, mentre que les ajudes a el desenvolupament rural cauen als 72.500 milions d'euros des dels 96.800 milions assignats entre 2014 i 2020.

Per totes aquestes raons, la ministra espanyola ha indicat que "per ara això no és per a nosaltres, en la seva forma actual, una base suficient per arribar a un acord però, com sempre, Espanya serà constructiva i buscarà que arribem a un acord el més aviat possible amb tots els socis europeus ".

Preguntada per si considera per tant que a la cimera de dijous no hi ha possibilitats de tancar un acord, González Laia va recalcar que "nosaltres vindrem amb la millor de les disposicions, però sí pensem que la proposta que està sobre la taula, en la seva forma actual , no és suficient per arribar a un acord a què Espanya pugui sumar-se ". "Dit això nosaltres, com sempre, anem a jugar un paper, un paper constructiu, buscarem que s'arribi a un acord el més aviat possible", ha emfatitzat, i ha afegit que "ens importa que s'atengui a les necessitats més que a la pressa o les dates per arribar a un acord ".

Davant la dificultat que aquest pacte es pugui aconseguir abans de final d'any perquè el pressupost plurianual pugui estar disponible a temps a partir de 2021, la cap de la diplomàcia espanyola va dir: "Anem a veure. Nosaltres, com sempre, amb la millor de les disposicions "

Font: Agrobank

Arxiu

2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals