Substancial pujada del preu dels productes agrícoles en 2022

18/01/2023
  • Compra aliments

Els preus de la majoria dels productes agrícoles, així com dels inputs agrícoles clau, van anar "substancialment" més alts en 2022 a la Unió Europea (UE), amb un augment del 24% respecte a l'any anterior, segons l'estimació preliminar de l'oficina d'estadística comunitària, Eurostat.
El principal motiu d'aquesta pujada de preu va ser la disrupció que la invasió russa a Ucraïna va causar en els mercats agrícoles, perquè tots dos països són grans exportadors de cereals, blat, blat de moro, llavors oleaginoses (en particular, gira-sols) i fertilitzants.
A més, les pressions inflacionàries, com l'encariment de l'energia a partir de les mesures que es van prendre per a eliminar gradualment la dependència de la UE dels combustibles fòssils russos, també van afectar la pujada de preus dels productes i inputs agrícoles.
D'altra banda, Eurostat també assenyala que en la pujada va influir la sequera generalitzada, que s'espera que hagi reduït el rendiment dels cultius, inclosos els cultius farratgers com el fenc, que s'utilitza com a aliment per al bestiar.
A excepció de la fruita, que va baixar un 3% en el conjunt de la UE, es va registrar un augment de preu en tots els grups de productes agrícoles.
Les pujades més pronunciades es van donar en els cereals (45%), els ous (43%) i la llet (31%), productes que es van encarir en tots els Estats membres en 2022.
En el cas dels cereals, Finlàndia va registrar el major augment de preus, un 70%, seguit d'Hongria, amb un 67%, i Letònia, un 34%.
Els preus dels ous també van créixer exponencialment a França, un 76%, Bèlgica, un 74%, i Països Baixos, un 68%.
En el cas de la llet, les majors pujades es van registrar a Bèlgica, Lituània, Hongria i Letònia, amb un increment del 50%. A Espanya, el preu d'aquest producte va augmentar, encara que per sota de la mitjana comunitària.
També va haver-hi forts augments, un 30%, en el preu mitjà dels béns i serveis que es consumeixen actualment en l'agricultura (és a dir, inputs no relacionats amb la inversió). Dins d'aquest grup destaquen les considerables pujades en els preus de fertilitzants i millores de sòl (87%), i en l'energia i lubrificants (59%).

Font: EFEAGRO.

Arxiu

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals