Claus per a entendre la desescalada a l'agroalimentació i la restauració.

30/04/2020
  • Restaurant grec

Les quatre fases de desescalada fins arribar a la "nova normalitat" després la pandèmia afecten també a l'activitat de el sector agroalimentari a tota la seva cadena de valor, des de la producció agrària fins a la restauració.

D'acord a el pla presentat pel president de Govern, Pedro Sánchez, aquests són els aspectes que cal tenir en compte en cada fase, que duraran com a mínim dues setmanes i que es produiran en funció que cada província vagi complint amb indicadors epidemiològics i capacitats sanitàries, de mobilitat i econòmic-socials.

Fases:

- Fase 0 (fins al 11 de maig): obertura de restaurants i cafeteries amb lliurament per emportar, però sense consum en el local.

- Fase 1 (11-25 de maig, en el millor dels casos): podran començar a obrir mercats a l'aire lliure (mercat ambulant), molts d'ells amb venda de productes alimentaris com fruites i hortalisses. La seva reobertura haurà de ser permesa per cada ajuntament i tindran una limitació inicial a el 25% dels llocs habituals o augment de superfície per assegurar el manteniment de distància de seguretat entre els llocs i el públic.

La restauració podrà obrir les seves terrasses, però es limitarà a el 30% de les taules permeses en anys anteriors segons la llicència municipal i assegurant distàncies; podrien tenir major nombre de taules si el ajuntament permet més espai, respectant la proporció taules/superfície d'aquest 30% i amb un increment proporcional d'espai vianants al mateix tram de la via.

També en aquesta fase es procedeix a l'obertura d'activitats de el sector agroalimentari i pesquer que mantenien restriccions, si bé no han estat especificades.

Es dóna llum verda a l'turisme actiu i de natura per a grups limitats de persones.

- Fase 2 (25 de maig-8 de juny, de ser possible): s'amplia el nombre de llocs que poden operar en els mercats a l'aire lliure a 1/3 part de els habituals, o distància de separació similar amb augment de superfície.

Es permet el consum dins de cafeteries, restaurants i hostaleria, però només per ser servits a taula (no barra) i amb garantia de separació entre clients i taules, excepte discoteques i bars nocturns, i amb un aforament a l'33%.

El turisme actiu i de natura ja es pot ampliar a grups més nombrosos. Aforament màxim de l'33% en bars nocturns.

- Fase 3 (8 juny- 22 de juny, si és factible): els mercats ambulants poden incrementar la seva activitat fins al 50% dels llocs o augment de superfície que permeti una separació similar, a criteri dels ajuntaments, que han de garantir la distància de seguretat de dues metres entre les persones.

L'interior dels bars, restaurants i cafeteries ja podran acollir el 50 % De la seva capacitat màxima i fins i tot es permet gent de peu (barra) amb una separació mínima de 1,5 metres entre els clients de la barra.

En terrasses, es limitarà a el 50% de les taules permeses en anys anteriors i cada ajuntament pot concedir més espai sempre respectant aquestes proporcions. Les discoteques i els bars nocturns tindran un aforament màxim de l'33%.

Es permet sense restriccions el turisme actiu i de natura.

- Nova normalitat (a partir de l'22 de juny, en el millor dels casos): acaben les restriccions socials i econòmiques, però es manté la vigilància epidemiològica, la capacitat reforçada de el sistema sanitari i l'autoprotecció de la ciutadania.

Nota: aspectes com l'ocupació de vehicles privats, interessants per els jornalers que han de traslladar-se a les finques, no queden especificats en els annexos de el pla Tan sols es fa una referència a la fase 1 en la qual s'indica la limitació d'ocupació dels cotxes privats, excepte en persones que resideixin al mateix domicili, que podran anar junts.

Font: EFEAGRO.

Arxiu

2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals