Es planteja una rebaixa en les tarifes dels costos elèctrics per a l'agricultor.

4/02/2021
  • Red elèctrica

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) estudia “nous mecanismes de tarifació que permetran disminuir el cost energètic” dels agricultors, en la factura elèctrica que paguen pel regadiu.
El titular d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha assegurat, durant una trobada telemàtica, que el MAPA està “en contacte” amb el Ministeri de Transició Ecològica (Miteco) per a un “diàleg profund”, en relació a les demandes dels agricultors sobre la necessitat de pal·liar les despeses energètiques en el camp.
En aquest sentit, Planas ha assenyalat que estudia “noves iniciatives públiques en relació amb l'aplicació de l'eficiència energètica per al conjunt del sector agroalimentari i del regadiu”.
En aquest context, ha esmentat la possibilitat de “nous mecanismes de tarifació que permetin disminuir el cost energètic” i contribueixin a la modernització dels regs, en el marc de la lluita contra el canvi climàtic, a través de les noves tecnologies.
El president de la Federació Nacional de Comunitats de Regants (Fenacore), Andrés del Camp, ha recordat a Planas les reivindicacions dels regants perquè es redueixi la seva factura elèctrica per l'ús d'aigua.
Els agricultors han reclamat des de fa temps -amb el suport d'alguns grups parlamentaris- mesures com la “doble tarifa” de reg amb diferents potències segons els períodes d'ús, amb l'objectiu que baixin les despeses energètiques.
Fenacore ha demanat a Planas i al Govern una aposta pel regadiu, dins dels plans per a la reconstrucció econòmica d'Espanya post covid i de la nova Política Agrícola Comuna (PAC), que encara negocia la Unió Europea (UE).
D'altra banda, Planas ha recalcat que en els Pressupostos Generals de l'Estat per a 2021 hi ha 563 milions d'euros (entre fons propis i els inclosos en els plans de recuperació de la UE) per a executar obres de modernització de regadius, la qual cosa ha qualificat com una xifra inèdita anual per a aquestes inversions.
En aquest sentit, ha apuntat que s'estan examinant les prioritats amb les comunitats autònomes, en matèria de regadius, i ha afegit que “gairebé la integritat” de l'autonomies han presentat projectes.

Del Camp ha sol·licitat a Planas que l'aigua sigui “una qüestió d'Estat” i que l'Administració dirigeixi un procés de participació hidrològica “sense interessos localistes”, per a promoure els regadius com a mitjà de producció sostenible i eficaç contra el canvi climàtic.


Font: EFEAGRO.

Arxiu

2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals