Presentació conferència "La revolució digital aplicada a la gestió de l'aigua i l'energia al regadiu", Sr. Emilio Camacho. Quarta part.

Presentació de la conferència impartida pel Sr. Emilio Camacho a la III Jornada de la Càtedra AgroBank (Còrdova, 14 de novembre de 2018).

Presentació conferència "La revolució digital aplicada a la gestió de l'aigua i l'energia al regadiu", Sr. Emilio Camacho. Tercera part.

Presentació de la conferència impartida pel Sr. Emilio Camacho a la III Jornada de la Càtedra AgroBank (Còrdova, 14 de novembre de 2018).

Presentació conferència "La revolució digital aplicada a la gestió de l'aigua i l'energia al regadiu", Sr. Emilio Camacho. Segona part.

Presentació de la conferència impartida pel Sr. Emilio Camacho a la III Jornada de la Càtedra AgroBank (Còrdova, 14 de novembre de 2018).

Presentació conferència "La revolució digital aplicada a la gestió de l'aigua i l'energia al regadiu", Sr. Emilio Camacho. Primera part.

Presentació de la conferència impartida pel Sr. Emilio Camacho a la III Jornada de la Càtedra AgroBank (Còrdova, 14 de novembre de 2018).

Presentació conferència "Estratègies de reg i maneig agronòmic per a cultius alternatius emergents davant escenaris climàtics canviants", Sr. Joan Girona.

Presentació de la conferència impartida pel Sr. Joan Girona a la III Jornada de la Càtedra Agrobank (Còrdova, 14 de novembre de 2018).

Presentació conferència "El problema del reg en el cultiu de l'olivar", Sr. Francisco Orgaz.

Presentació de la conferència impartida pel Sr. Francisco Orgaz a la III Jornada de l'Càtedra Agrobank (Còrdova, 14 de novembre de 2018).

Fitxa Tècnica Nº 9.- Estratègies de reg i maneig agronòmic per a cultius emergents davant escenaris climàtics canviants, pel Sr. Joan Girona.

Reduccions previsibles de disponibilitats d'aigua per a reg, augment de la demanda hídrica d'alguns cultius i important increment de la demanda mundial d'aliments, són alguns dels factors clau que ens obliguen a repensar què cultius serien els més adequats per als nostres regadius. L'ametller es presenta com una alternativa interessant i com a conseqüència entendre com s'ha de gestionar el reg per obtenir bones produccions és essencial.

Fitxa Tècnica Nº 8.- El problema del reg en el cultiu de l'olivar, pel Sr. Francisco Orgaz.

Mai abans l'olivar ha tingut tanta rellevància com ara en l'agricultura espanyola. A això ha contribuït la intensificació experimentada pel cultiu durant els últims 25 anys, en què l'augment en la densitat de plantació i el reg han jugat un paper fonamental. No obstant això, l'escasez de recursos hídrics, endèmica en la major part de les zones productores, amenaça greument la sostenibilitat d'aquesta nova olivicultura. El desenvolupament de programes de reg més eficaços, fruit d'una intensa tasca de recerca, es mostra com la millor via per solucionar el problema.

Fitxa Tècnica Nº 7.- La revolució digital aplicada a la gestió de l'aigua i l'energia en el regadiu, pel Sr. Emilio Camacho.

L'era digital en què ens trobem ofereix una oportunitat per a la gestió intel·ligent de l'aigua. Convé precisar que la veritable transformació digital consisteix a aconseguir la millor informació, de manera que es puguin prendre les millors decisions possibles. La digitalització del sector de l'aigua condueix cap a una millora de la productivitat, amb el reg de precisió s'aplica la quantitat d'aigua més adequada en el moment més convenient. L'ús de nous sensors en agricultura juntament amb eines per al tractament de dades ha donat lloc al que es coneix com l'Agricultura 4.0.

Presentació conferencia "El pleonasme de l'aqüicultura innovadora", pel Sr. Javier Ojeda.

Presentació de la conferència impartida pel Sr. Javier Ojeda en la II Jornada de la Càtedra AgroBank (València, 7 de novembre de 2017).

Presentació conferència "Alternatives al consum de carn: desafiaments per a un futur sostenible i saborós" pel Dr. Jorge Ruiz.

Presentació de la conferència impartida pel Dr. Jorge Ruiz en la II Jornada de la Càtedra AgroBank (València, 7 de novembre de 2017).

Presentació conferencia "Innovació i eficiència, claus de l'èxit en el sector alimentari", per la Dra. Victoria Gilabert.

Presentació de la conferència impartida per la Dra. Victoria Gilabert en la II Jornada de la Càtedra AgroBank (València, 7 de novembre de 2017).

Fitxa Tècnica Nº 6.- El pleonasme de l'aqüicultura innovadora, pel Sr. Javier Ojeda.

L'aqüicultura és una activitat que, a nivell mundial, ha evolucionat vertiginosament en els últims 50 anys, havent crescut a una velocitat extraordinària. Avui dia, la meitat de tots els aliments d'origen aquàtic al món procedeixen de granges. Espanya és el primer país productor de la Unió Europea. El nivell actual de coneixements i tecnologies emprats en l'aqüicultura a Espanya és molt elevat i competeix amb els principals països productors mundials. La innovació està íntimament integrada en el dia a dia de l'activitat aqüícola espanyola.

Fitxa Tècnica Nª 5.- Alternatives al consum de carn, desafiaments per a un futur sostenible i saborós, pel Dr. Jorge Ruiz.

Una plétora de factors amenaça un dels plaers dels quals més ha gaudit l'ésser humà al llarg de la seva història: menjar carn. Costelles, rostits, parrilladas, pernil, embotits, xurrascos i similars estan en dubte per diversos motius: sostenibilitat, benestar animal, tal vegada salut, tendències… Davant tan gran desgràcia caben dues opcions: desenvolupar una carn més sostenible i saludable, o inventar alternatives que ens satisfacin tant com la carn original. Cap d'aquestes dues opcions serà tasca fàcil.

Fitxa Tècnica Nº 4.- Innovació i eficiència, claus de l'èxit en el sector alimentari, per la Dra. Victoria Gilabert.

La innovació és el motor del creixement del sector agroalimentari. Cada dia més consumidors es preocupen pel seu benestar, alimentació i salut. La innovació ha d'assumir el seu paper i generar solucions a totes les seves necessitats. No obstant això, ha de ser presa de debò i en tota la seva dimensió, abastant d'una forma transversal tots els processos productius, des del sector primari al consumidor, d'una forma estructurada, sense saltar-se passos. D'aquesta forma, s'aconsegueix ser eficients en el procés d'innovació, fent que els “invents” puguin ser “explotats” i amb això generar la tornada necessària per seguir innovant i creixent.

Reflexions de Juan Barbacil sobre la Càtedra AgroBank

Reflexions del Sr. Juan Barbacil, de Barbacil Comunicació, sobre la I Jornada de la Càtedra AgroBank que va tenir lloc en el Caixaforum de Saragossa el 22 de novembre de 2016.

Presentació conferencia "Cap a una reducció del desaprofitament alimentari?", pel Dr. José María Gil

Presentació de la conferència impartida pel Dr. José María Gil en la I Jornada de la Càtedra AgroBank (Saragossa, 22 de novembre de 2016).

Presentació conferencia "Canvi climàtic i agricultura: cap a una producció d'aliments sostenible", per la Dra. María José Sanz.

Presentació de la conferència impartida per la Dra. Mª José Sanz en la I Jornada de la Càtedra AgroBank (Saragossa, 22 de novembre de 2016).

Presentació conferencia "Futurs escenaris en una agricultura limitada per l'aigua", per Dr. Elías Fereres

Presentació de la conferència impartida pel Dr. Elías Fereres en la I Jornada de la Càtedra AgroBank (Saragossa, 22 de novembre de 2016).

Fitxa Tècnica Nº 3.- Cap a una reducció del desaprofitament alimentari?, pel Dr. Jose Mª Gil.

El desaprofitament alimentari s'ha convertit en un dels eixos de la política alimentària a nivell mundial. Aproximadament, una tercera part dels aliments que produïm no són finalment consumits. Atès que l'agricultura utilitza un 70% de l'aigua disponible i genera un 24% dels gasos efecte hivernacle, el desaprofitament pot condicionar la sostenibilitat del sistema agroalimentari. Nombroses institucions advoquen per polítiques de reducció del desaprofitament, però encara no existeix un consens ni sobre el concepte ni sobre com quantificar-ho. Així mateix, és necessari conèixer les causes que ho generen per a això es fa imprescindible un enfocament integral de la cadena alimentària.

Fitxa Tècnica Nº 2.- Canvi Climàtic i Agricultura: cap a una producció d'aliments sostenible, per la Dra. Mª José Sanz.

Tret que es prenguin ara mesures perquè l'agricultura augmenti la seva sostenibilitat, productivitat i resiliència, els efectes del canvi climàtic comprometran seriosament la producció d'aliments als països i les regions que ja sofreixen una gran inseguretat alimentària. La diversificació i la millor integració dels sistemes de producció d'aliments en processos ecològics complexos creen sinergies amb l'hàbitat natural i no esgoten els recursos naturals. Es disposa de pràctiques agrícoles que milloren els rendiments, poden contribuir a la mitigació i augmenten la resiliència viables i sostenibles des del punt de vista econòmic, però han de superar-se els obstacles existents per a la seva adopció.

Fitxa Tècnica Nº 1.- Futurs escenaris en una agricultura limitada per l'aigua, pel Dr. Elías Fereres.

Malgrat l'increment constant del benestar dels éssers humans en els últims 60 anys impulsat pel creixement econòmic, els escenaris futurs solen ser més pessimistes que optimistes. Aquesta fitxa presenta els elements clau per formar-se una opinió sobre com afrontarà l'agricultura futura els reptes que planteja la necessitat d'aconseguir la seguretat alimentària per a tots els habitants del planeta.