47.000 millones para España en la nueva PAC

23/10/2020
  • Bandera PAC

Els països de la Unió Europea (UE) van tancar a la matinada el dimecres 21 d'octubre, després de 42 hores de negociacions, un acord sobre la reforma de la Política Agrícola Comuna (PAC), que regularà el camp europeu entre 2023 i 2027.

"Pensem que és una proposta equilibrada i que respon a les diferents sensibilitats. És imperfecta però molt bona ", va dir el ministre espanyol d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, sobre el text de compromís elaborat per Alemanya, país que presideix el Consell de la UE, per aconseguir un consens. L'acord va tenir l'únic vot en contra de Lituània i les abstencions de Letònia, Bulgària i Romania.

La ministra alemanya d'Agricultura, Julia Klöckner, ha indicat que ara que ja hi ha un "mandat" dels països, el Consell podrà avançar en les negociacions amb el Parlament Europeu per a l'aprovació definitiva de la PAC.

Els ministres d'Agricultura de la UE van donar el vistiplau als tres reglaments que componen la reforma: el dels Plans Estratègics nacionals, el de l'organització comuna de mercats i la regulació sobre el finançament de les ajudes.

Planas va dir a terme de la reunió que Espanya "ha complert tots els objectius que s'havia plantejat". Va destacar en particular l'acord assolit pels "ecoesquemas", nous ajuts complementaris que primaran les pràctiques agroramaderes sostenibles, al representar una solució "sòlida i que ofereix flexibilitat als estats membres per a la seva aplicació".

D'altra banda, el ministre va valorar que s'hagi inclòs finalment en l'acord la prolongació dels drets de plantació de vinya més enllà de 2030, data en què expira el sistema actual, com demanaven Espanya i França. Aquestes xifres han estat modificades "per proposar a el Parlament Europeu que prorroguem fins 2040", va explicar Planas.

Entre els objectius de la futura PAC figuren millorar la protecció de l'entorn i la lluita contra el canvi climàtic, fomentar el desenvolupament i l'energia sostenible i assegurar una gestió eficient dels recursos. La nova PAC també pretén contribuir de forma més activa a la protecció de la biodiversitat, millorar els ecosistemes i preservar els hàbitats i paisatges.

Els Estats membres detallaran les intervencions o mesures de la nova PAC en el marc d'un pla estratègic nacional que hauran d'elaborar i que ha de ser aprovat per la Comissió Europea abans de la seva aplicació.

Una de les principals novetats són els "ecoesquemas", un instrument que servirà per incentivar les pràctiques agrícoles i ramaderes que tinguin un impacte més beneficiós per al clima i el medi ambient. Els països van donar suport avui que siguin obligatoris per als Estats membres i voluntaris per a agricultors i ramaders. A més, van advocar per destinar un 20% dels pagaments directes als ecoesquemas.

La PAC per al període 2023-2027 estarà dotada d'uns 390.000 milions d'euros de l'pressupost europeu, dels quals 47.724.000 aniran a parar als agricultors i ramaders a Espanya, una suma similar a la del període 2014-2020, segons xifres de l' Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Després de l'acord de Consell (països de la UE), el Parlament Europeu té previst votar el conjunt de la reforma divendres que ve. A continuació, començaran els anomenats "trílogos", en els quals el Consell, la Comissió Europea i el Parlament Europeu acabaran la negociació dels reglaments, que hauria d'estar conclosa a principis de l'any vinent. Després tindrà lloc el procés d'aprovació dels reglaments i els Estats hauran de finalitzar els seus plans estratègics nacionals.

Font: The Huffington Post.

Arxiu

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals