Aprovat pel consum l'arròs daurat, útil per combatre la ceguesa.

22/01/2018
  • Arros daurat

Austràlia i Nova Zelanda han estat els dos primers països del món en donar llum verda al consum de l'arròs daurat, una varietat transgènica d'aquest cereal que porta més de 20 anys desenvolupant-se i que promet lliurar de li ceguesa a milions de nens al món. A diferència de l'arròs convencional, el daurat ha estat modificat genèticament per contenir vitamina A. D'aquesta manera, l'aliment més consumit del planeta i del que sempre es parla per acabar amb la fam al món es converteix també en una aportació de vitamina A , bàsica en les fases de creixement i la manca està directament relacionada amb la xeroftàlmia o ceguesa seca.
Però tot i els potencials beneficis que segons els estudis científics aquest arròs daurat aportaria a milions de persones a tot el món, el seu cultiu i autorització per al consum ha estat envoltada de polèmica. Fins i tot s'han produït atacs als camps experimentals on s'estava provant, el que ha retardat el seu desenvolupament.
L'enfrontament entre científics i grups ecologistes al voltant dels transgènics en general i de l'arròs daurat en particular va provocar que a l'estiu de 2016 més de 100 premis Nobel signessin una carta en la qual criticaven l'actitud de les ONG contràries als transgènics, recordant que en 30 anys no hi ha un sol dada que demostri que siguin nocius per al consum o perjudicials per a l'ecosistema.
No obstant, el polèmic debat sobre els transgènics no sempre gira al voltant de la sostenibilitat o la seguretat, sinó a qüestions més polítiques i econòmiques, com el control de les llavors o les patents sobre alguna d'elles, encara que en el cas de l'arròs daurat estem davant d'una varietat d'arròs transgènic lliure de patent i no vinculat a cap multinacional.
A l'espera de veure si s'aprova en altres països el consum d'aquesta varietat, ja s'han desenvolupat altres productes amb la mateixa filosofia (plàtan, iuca, blat de moro daurat ...) així com un arròs porpra que acumula antioxidants.

Arxiu

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals