Fruit Attraction compleix 10 anys.

22/10/2018
  • Logotip
Fruit Attraction ha demostrat ser la millor eina de promoció del sector hortofructícola espanyol, una fira que va ser una "aposta arriscada", perquè va néixer el 2009, en plena crisi-, però que ha sortit molt bé. Així ho defensa el president de la Federació de productors-exportadors Fepex, Jorge Brotons, en una entrevista amb Efeagro en la jornada prèvia a la inauguració de la Fira, que tindrà lloc el 23 d'octubre, en l'any en què compleix deu anys.
Encara que amb una mirada de preocupació a l'espera del resultat de les negociacions del brexit, Brotons està convençut que Fruit Attraction, 2018 que obrirà les portes a Ifema matí, "serà un èxit de nou".
"Estarem de celebració, perquè compleix deu anys" i amb una "progressió exponencial", gràcies al fet que "el binomi organitzador Ifema-Fepex ha funcionat molt bé", comenta, després de recordar que en la primera edició, ocupava 7.400 metres quadrats i aquest any seran 50.000 metres quadrats, amb 1.653 firmes expositores.
El president de la principal organització hortofructícola espanyola subratlla que aquest any molts expositors de l'Hemisferi Sud americà, que tenien altres referents a Europa com Fruit Logistica, han decidit venir a Fruit Attraction en veure el creixement tan gran de la cita madrilenya. "Les seves produccions es complementen i no es solapen amb les nostres, i veuen a Fruit Attraction 2018 un aparador més cap a la distribució espanyola", en un punt de trobada hortofructícola que "és una posada en escena del lideratge d'Espanya dins de la producció europea ", afegeix.
Segons la seva opinió, el sector té "el repte de seguir modernitzant i no deixar d'innovar", així com d ' "obrir nous mercats, sobretot a tercers països" que és la "assignatura pendent" d'aquest sector, ja que a dia d' avui tan sols el 4% de les exportacions de fruites i hortalisses són extracomunitàries.
Després del veto rus a l'entrada de fruites i hortalisses fresques europees des 2014 -que sobretot està passant factura a sectors com el de la fruita d'os;, Brotons considera que el futur més proper estarà molt condicionat amb el que passi amb els enviaments al Regne Unit, el quart mercat de les exportacions del sector. "Quan surti el Regne Unit de la Unió Europea (UE) s'hauran d'establir de nou els controls duaners, el que dificultarà tots els tràmits administratius i físics; i si no hi ha acord i es parlés d'un aranzel, seria un desastre total i absoluta ", lamenta.
Entre les preocupacions més immediates de Fepex esmenta el "estancament de les exportacions que es va produir en 2017", davant del "augment de les importacions, sobretot per la competència creixent dels països del nord d'Àfrica". "Tot i que som el primer país de la UE en exportació de fruites i hortalisses, no cal confiar i seguir aportant noves idees i nous productes per ser el país productor diferenciador", afirma.
Brotons creu que, des del punt de vista estructural, "el sector ha avançat moltíssim en els últims anys" a través de les organitzacions de productors, les associacions d'OP i el model cooperatiu, però reconeix que encara es produeixen "situacions de crisi per excés de producció ", en al·lusió a la fruita d'os.
"Es podria treballar en el canvi cap a varietats i dates de producció diferents, o anticipar o retardar els calendaris de campanya perquè es complementin; en tot cas, hi ha molta feina per fer i mai tindrem tot perfecte, perquè sempre hi ha alguna cosa que millorar ", conclou.

Font: EFEAGRO.
 

Arxiu

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals