L'aigua, l'envelliment i la internacionalització, els tres majors reptes del sector agroalimentari.

2/03/2018
  • Rec

El sector agroalimentari a Espanya apunta a la manca d'aigua, l'envelliment dels treballadors del camp i la internacionalització com alguns dels principals desafiaments que afronta a curt i mig termini.
Així ho han apuntat els participants en el fòrum Apama 4.0 organitzat avui pel Grup Parlamentari Popular (GPP) al Congrés dels Diputats sobre "Els reptes del sector agroalimentari a Espanya", en què han intervingut empresaris, agricultors, comunicadors, regants , diputats i representants de l'Administració.
Invertir en innovació i tecnologia, garantir els fons de la Política Agrària Comuna (PAC), traslladar al consumidor correctament la qualitat dels aliments, millorar la col·laboració entre les administracions i el capital privat o reduir les traves burocràtiques han estat altres dels temes plantejats en la trobada.
El president de la Comissió d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Josep Ignasi Llorens, ha destacat la importància del sector en l'economia espanyola, amb un pes en el PIB proper al 10%, dos punts per sobre del que representava a la fi de 2011 segons els seus càlculs.
La directora general de l'agència de notícies agroalimentàries Efeagro, Susana Cuevas, ha qualificat de "estratègic" aquest sector tant a nivell econòmic com per "mantenir viu" l'entorn rural, i ha fet una menció especial a les dones que viuen i treballen a el camp perquè la seva "vàlua i treball" no caigui en l'oblit.
El president del Consell Sectorial d'Oli d'Oliva de Cooperatives Agroalimentàries d'Andalusia, Cristóbal Gallego, ha incidit durant la seva ponència en què el tema de l'aigua a Espanya és "una necessitat, no hauria de ser un motiu d'enfrontament polític".
Des del grup de cellers Matarromera, el seu president, Carlos Moro, ha defensat que l'agricultor no pot "deixar escapar la major part del valor afegit" que generen els seus productes -en benefici d'altres baules de la cadena-, i ha apostat per reforçar les infraestructures i els equipaments de les zones rurals perquè siguin "equiparables" als de la ciutat.
La internacionalització és el gran repte pendent per al president del grup Gourmets, Francisco López Canís, que ha insistit en la conveniència que empreses i administracions surtin a l'exterior de la mà.
"El futur del camp està en els joves, és una realitat que cal afrontar. Però ara mateix, quan et planteges incorporar-te al sector, sense suport familiar no pots emprendre cap projecte ", ha advertit el director de l'explotació ramadera Oví TG, Fernando Tejerina.
A la segona taula rodona, moderada pel director de Agrifood Comunicació, Ricardo Migueláñez, el president de la Comunitat de Regants, Andrés del Campo, ha ressaltat la necessitat d'invertir en tecnologia "per mitigar l'impacte del canvi climàtic", especialment en matèria d'aigua i sequera.
"Apostar per la indústria agroalimentària és una manera de crear oportunitats i contribuir al desenvolupament rural i atreure població", ha afirmat el director del Màster en Gestió de la Qualitat Alimentària de la Universitat Politècnica de Madrid, Joaquín Fuentes-Pila.
Des de l'Associació de Productors-Exportadors de Fruites, la seva vicepresidenta, Esther Gómez, ha posat en valor la "qualitat, professionalitat i nivell d'industrialització" aconseguit pel seu sector durant els últims anys.
Per la seva banda, el director general del Fòrum Interalimentario, Víctor Yuste, ha posat èmfasi que el sector ha de centrar-se més en el consumidor i en comunicar a la societat els èxits assolits.
La ministra d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, ha destacat avui el paper prioritari que li atorga el Govern al sector agroalimentari i ha garantit que seguirà vetllant pels seus interessos.

FONT: EFEAGRO.

Arxiu

2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals