Les xifres del sector de la carn espanyol.

24/03/2017
  • Carnisseria

Segons dades facilitades per ANICE (Associació Nacional d'Indústries de la Carn d'Espanya) la indústria de la carn és el quart sector industrial del nostre país, només per darrere de la indústria automobilística, la indústria del petroli i combustibles, i la producció i distribució d'energia elèctrica. Aquest sector està format per prop de 3.000 empreses, moltes d'elles petites i mitjanes, encara que s'ha constatat el gradual desenvolupament i consolidació de grans grups empresarials, alguns d'ells líders a escala europea. La producció conjunta de totes aquestes empreses fa que la indústria de la carn ocupi amb diferència el primer lloc de tota la indústria espanyola d'aliments i begudes, representant una xifra de negoci de 22.600 milions d'euros, el 21,0% de tot el sector alimentari espanyol.

Aquesta xifra de negoci suposa aproximadament el 2,1% del PIB total espanyol, el 13,1% del PIB de la branca industrial i gairebé el 4% de la facturació total de tota la indústria espanyola. L'ocupació sectorial directa d'aquestes empreses, 84.000 treballadors, representa el 23,5% de l'ocupació total de la indústria alimentària espanyola.

En 2016, la carn de porcí espanyola ha registrat una nova fita de producció, en superar per primera vegada els 4 milions de tones, la qual cosa marca un any més un nivell històric mai aconseguit. Per la seva banda, els sectors de boví i oví van assentar la tendència de recuperació iniciada a partir de 2013 i, així, la producció de carn de boví va créixer un 1,9%, fins a les 637.737 tones, i l'oví/caprí va créixer un 1%, aconseguint 126.341 tones.

El sector de la carn espanyol va exportar el passat any un total de 2,27 milions de tones de carns i productes elaborats de tot tipus per valor de 5.562 milions d'euros a mercats de tot el món, la qual cosa representa un creixement del 16,7% en volum i el 14,8% en valor respecte a 2015, amb una balança comercial cada vegada més positiva, en aquest cas del 494%. Aquestes xifres tan positives es basen en bona mesura en la trajectòria exterior imparable del sector porcí, àmbit on Espanya és ja un dels quatre primers exportadors mundials, al costat d'Alemanya, Estats Units i Dinamarca.

La part més important de les exportacions es dirigeix a la Unió Europea, i d'aquest percentatge, la major part dels productes va a França, Alemanya, Portugal i Itàlia. El sector té dos reptes importants en aquest terreny: incrementar les vendes exteriors a mercats extracomunitaris, i impulsar les exportacions de productes de valor afegit, com els pernils ibèrics i serrans. En aquest sentit, cal destacar que Xina és ja el principal client del porcí espanyol, per davant de França, Itàlia i Portugal, i al costat d'altres grans mercats asiàtics com Japó o Corea del Sud.

Arxiu

2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals