Creix l'exportació de porcí a Catalunya.

16/05/2017
  • Carn de porc

Les vendes a l'exterior de carn i productes elaborats del porcí a Catalunya van marcar xifres rècord en 2016, superant per primera vegada en la història els 2.600 milions d'euros i els 1,2 milions de tones, la qual cosa suposa un increment del 13% en facturació i del 15% en volum si ho comparem amb l'any 2015.
Així ho indiquen les dades de DATACOMEX, la base de dades de la Sotsdirecció General d'Avaluació d'Instruments de Política Comercial, elaborats per la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca Español (INTERPORC), que assenyalen que Catalunya representa el 57% de la facturació exterior del sector porcí espanyol, que va superar els 4.500 milions en 2016.
En l'actualitat, Catalunya compta amb 6.086 explotacions de porcí (el 7% del total d'Espanya), que produeixen anualment una mica més d'1,6 milions de tones de carn i elaborats del porcí, el 42% del total nacional. Per tant, gairebé 3 de cada 4 quilos produïts a Catalunya tenen com a destinació els mercats exteriors.
Quant a la destinació de les exportacions, per primera vegada en 2016 un país extraeuropeu com Xina es converteix en la segona destinació dels productes de porcí de Catalunya, substituint a Itàlia, amb unes compres per valor de 250 milions d'euros (+58%) i 148.000 tones (+57%).
A més, si ens remuntem a l'any 2011 les dades es tradueixen que el país asiàtic ha quintuplicat la facturació del sector porcí català, passant de 49 milions d'euros fa cinc anys als 250 milions d'euros de 2016. El primer lloc ho segueix ocupant França amb 531 milions d'euros i 230.000 tn.
Pel que fa a les vendes per tipus de producte, el segment de carns fresques, refrigerades o congelades encapçalen les exportacions, amb 2.019 milions d'euros i 942.228 tn, xifres que suposen increments tant en volum com en valor del 15% respecte a 2015 i del 38% respecte a 2011.
Així mateix, cal destacar el paper dels embotits guarits i bullits, les vendes dels quals a l'exterior han augmentat en els últims cinc anys un 68% per superar les 34.659 tones i els 178 milions d'euros (+68%).
Dades també positives marquen les despulles, que creixen un 17% en volum, amb 150.945; la cansalada (+9%), amb 34.279 tones; els pernils i paletes guarits (+3%), amb 20.920 tones; i preparats i conserves, amb un 18% més i 14.728 tones.
Quant a la facturació, al marge de la bona marxa de les carns fresques, congelades i refrigerades, les despulles van suposar unes vendes exteriors de 164 milions d'euros (+18,5%). Per darrere se situen els preparats i conserves, amb 33 milions d'euros (+16%); i la cansalada, amb 22,4 milions d'euros (+19%).

Font: AGRODIGITAL

Arxiu

2019
2018
2017
2016