El pacte USA/UE sobre els aranzels, una bona notícia per al sector agroalimentari

16/06/2021
  • Peces puzle

El Govern espanyol i les organitzacions del sector agroalimentari han celebrat aquest dimarts l'acord aconseguit per la Unió Europea (UE) i els Estats Units (els EUA), pel qual totes dues parts suspenen durant cinc anys els aranzels sorgits pel conflicte Boeing-Airbus.
L'acord, anunciat a Brussel·les en la cimera entre la UE i els EUA és una treva al litigi que va començar fa 17 anys, per les ajudes respectives als gegants aeronàutics, i que ha suposat aranzels que han afectat productes com l'oli d'oliva, el vi, els cítrics, les olives o els formatges.
Els aranzels estan actualment interromputs, gràcies a un acord entre totes dues parts el març passat; i la pròrroga de cinc anys entrarà en vigor l'11 de juliol, segons el compromís, pel qual totes dues parts intentaran solucions per a evitar litigis futurs.
La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha subratllat que l'acord mostra un "nou esperit de cooperació" transatlàntica.
Els ministeris d'Indústria, Turisme i Comerç i d'Agricultura, Pesca i Alimentació han celebrat l'acord i han destacat que permetrà recuperar l'exportacions als EUA
La titular d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha subratllat que permet recobrar unes operacions "clau per a les nostres empreses i per a la recuperació de l'economia espanyola", mentre que el titular d'Agricultura, Luis Planas, ha apuntat que els aranzels han gravat “injustament” els enviaments espanyols.
La disputa havia afectat productes de la indústria d'alimentació i begudes espanyoles que representen el 53,1% dels béns exportats als EUA, segons la plataforma de sectors afectats pels aranzels.
els Estats Units va ser el segon destí principal no europeu de les exportacions agroalimentàries espanyoles en 2020 (5,7%), només superat per la Xina (11%); comptant els clients europeus ocuparia el sisè lloc, segons la patronal d'indústries alimentàries FIAB.
En 2020, Espanya va vendre productes agroalimentaris als EUA per 2.085 milions d'euros, segons el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA).
La indústria alimentària espanyola ha rebut amb "molt d'alleujament" la suspensió dels aranzels, segons el director general de FIAB, Maurici García de Quevedo, qui ha destacat que s'obre ara una nova oportunitat perquè Espanya enforteixi la seva posició en aquest mercat.
El director general de la Federació Espanyola del Vi (FEV), José Luis Benítez, ha expressat la seva satisfacció per una “excel·lent notícia" que posa fi a una situació que era "tremendament injusta" i que retorna l'optimisme als cellers espanyols als Estats Units.
Cooperatives Agro-alimentàries d'Espanya ha celebrat l'acord també i ha demanat suport institucional perquè els productors recuperin el mercat estatunidenc ja que, segons les seves dades, les exportacions a aquest país van caure un 17% en 2020.
El president de l'organització agrària Asaja, Pedro Barato, ha declarat que el pacte és "una decisió molt positiva" per a les exportacions espanyoles agroalimentàries al mercat estatunidenc.
L'organització agrària COAG ha xifrat en “més de 2.000 milions d'euros” les vendes que salva Espanya gràcies al compromís, que el seu secretari general, Miguel Blanco, ha qualificat com un “baló d'oxigen” per als agricultors.
No obstant això, continuen aplicant-se les represàlies duaneres dels EUA contra l'oliva negra de taula, associades a un litigi diferent, que va començar en 2018, vinculat a un procés “anti-dúmping”, impulsat per l'Administració de l'expresident Donald Trump contra les subvencions comunitàries.

Font: MurciaEconomía.

Arxiu

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals