Nou acord de pesca UE-Marroc.

13/02/2019
  • Flota de pesca

El Parlament Europeu ha aprovat un nou acord pesquer entre la Unió Europea i el Marroc, que preveu un augment en les llicències atorgades a la flota europea i beneficiarà uns noranta vaixells espanyols. L'Eurocambra va donar el vistiplau al pacte amb 415 vots a favor, 189 en contra i 49 abstencions. Després de l'aprovació de la renovació del protocol per part del ple, l'acord haurà de ser ratificat pel Consell (països de la UE) i el Regne del Marroc. L'anterior protocol de pesca, d'una durada de quatre anys, va expirar el passat 14 de juliol i va obligar llavors als vaixells europeus a abandonar el calador marroquí.
Un total de 128 vaixells comunitaris, entre els quals hi ha 92 espanyols, podran pescar en els propers quatre anys en les aigües del Marroc que percebrà una contrapartida financera de 52 milions d'euros anuals, en lloc dels 40 milions en l'anterior protocol.
D'aquesta contrapartida econòmica, més de 40 milions d'euros anuals seran pagats per la Comissió Europea i els altres 12 milions d'euros els abonaran els armadors europeus que es beneficiaran de les llicències de pesca expedides.
El protocol rubricat, fruit de mesos de negociacions difícils celebrades entre Rabat i Brussel·les, preveu un augment en el nombre dels marins marroquins que seran contractats a bord de la flota europea.
A més, es mantindrà la clàusula d'obligació de descarregar en ports marroquins, però en cas d'incompliment, el nou text preveu incrementar la penalització de fins a un 15% (en lloc de 5% en l'anterior acord) que hauran de pagar els armats europeus .
El Govern espanyol ha celebrat l'aprovació que beneficiarà 90 vaixells espanyols, principalment d'Andalusia, Canàries i Galícia.
El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha expressat la seva satisfacció ja que això permetrà que els pesquers tornin a pescar en aigües marroquines.
No obstant, ha recordat que el Parlament marroquí ha ara ratificar l'acord, que haurà de ser signat pel rei Mohamed VI per la qual cosa, un cop formalitzats aquests últims tràmits, s'espera que els vaixells puguin tornar a pescar en aigües marroquines abans del estiu.
El president de la patronal dels armadors de la Unió Europea (Europêche) i secretari general de la Confederació a Espanya (Cepesca), Javier Garat, ha mostrat la seva satisfacció per l'aprovació al Parlament Europeu l'acord amb el Marroc, que generarà "riquesa i ocupació".
En un comunicat, Garat confia en el seu "ràpida ratificació" per part del Consell per "assegurar el retorn" a aquestes aigües dels vaixells pesquers de la flota comunitària.
Segons la seva opinió, el nou pacte "ha demostrat ser beneficiós per a ambdues parts" i promou una "gestió pesquera sostenible".

Font: EFEAGRO.

Arxiu

2020
2019
2018
2017
2016

Categories

Noticies generals